Zašto ne napraviti malu izmjenu u tradicionalnom receptu za baklavu? Ja sam zamjenio orahe lješnacima. Recept za baklavu je skoro isti pored ove male izmjene.
Baklavu sam pripremao u tepsiji dimenzija 40x25cm. Dovoljno za 25-30 baklava.
Baklava sa lješnjacima
Malo drugačija baklava
Sastojci
Za baklavu
- 400 g jufke
- 500 g lješnjaka ili oraha
- 125 g putera
Za agdu
- 800 ml vode
- 300 g šećera
- 1-2 kriške limuna
Priprema
- Istopiti puter i premazati tepsiju/ kalup
- U tepsiju/ kalup staviti 2 lista jufke i premazati ih istopljenim puterom
- Staviti preko jufke 2-3 velike kašike mljevenih lješnjaka ili oraha
- ravnomjerno raspodijeliti preko cijele jufke
- Staviti sljedeći list jufke i ponoviti korak
- Ponavljati korake dok ne dodjete do 24 lista jufke
- POsljednju jufku samo premazati istopljenim puterom
- Izrezati baklavu na tradicionalni oblik
- Peći na 150 stepeni C 45 min
Priprema agde
- Skuhati vodu šećer i limun
- Kuhati otprilike 15 minuta, dok ne primjetite da je voda postala malo gušća
- Baklavu preliti odmah nakon pečenja
- Ostaviti da se baklava ohladi