Štrudla je neizostavni dio svake jeseni i zime. Već ranije sam objavljivao štrudlu pripremljenu u obliku zvijezde, ali nažalost na starom blogu. Zbog toga sam se odlučio ponovo je pripremiti i objaviti detaljan recept.
Za punjenje štrudle sam koristio marmeladu od šipurka, međutim možete koristiti bilo koju marmeladu ili čak neki od čokoladnih namaza. Bit će podjednako ukusno!
Pri pripremi tijesta trebate pripaziti da tijesto bude malo tvrđe nego što to možda očekujete za štrudlu. Razlog je što premekano tijesto pri slaganju slojeva će se zalijepiti i nakon rezanja nećete moći lijepo oblikovati študlu.
Štrudla u obliku zvijezde
Sastojci
- 400 g pšeničnog brašna
- 200 ml mlijeka sobne temperature
- 3 jaja 1 jaje za premazivanje
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 5 g kvasca polovina jednog pakovanja
- 400 g marmelade
- 50 g putera
Priprema
- U dubokoj posudi izmješati sve suhe sastojke
- Dodati mlijeko, 2 jaja i istopljeni puter
- Zamijesiti glatko tijesto, pokriti i ostaviti da miruje 1h
- Nakon mirovanja tijesto prerezati na 4 jednaka dijela
- Svaki dio tijesta izvaljati kao pizzu, promjera otprilike 20-25cm
- Prvi dio tijesta staviti na papir za pečenje i pleh i premazati sa marmeladom
- Prekriti sa drugim slojem izvaljanog tijesta, pazeći da budu podjenako prekriveni krajevi
- Premazati i drugi sloj te staviti treći koji također treba premazati.
- Na kraju dodati i četvrti sloj i njega ne premazati
- U sredinu štrudle staviti času ili šolju i tijesto prerezati od čase do ruba kroz sve slojeve. Tako da dobijete četiri jednaka dijela
- Potom po sredini svakog dijela ponovo prerezati tako da dobijete osam jednakih dijelova
- Ponoviti korak još jednom, tako da na kraju dobijete 16 jednakih dijelova
- Dva susjedna dijela uzeti u ruke i dva puta saviti u suprotnom smijeru i krajeve spojiti.
- Ponoviti i sa ostatkom štrudle
- Štrudlu premazati umućenim jajetom
- Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C, 30-35 minuta