Možda ove godine se tradicionalni Oktobarfest ne održava, ali to nije razlog da ne napravite kući bavarske perece.
Mnogo su jednostavnije za pripremiti nego što to djeluje. Sa dodatkom premazanog putera zasigurno ne ostavlja nikoga ravnodušnim.
Prilikom pripreme zahtjeva se dodavanje sode u ključalu vodu. Moj savjet je da nakon što voda proključa sklonite je sa zagrijane ploče i onda dodate kašiko po kašiku sodu. Zbog toga što soda i vrela voda mogu na trenutak imati burnu reakciju.
Ako vam je potreban i vizuelni prikaz pripreme, možete pronaći story highlights na Instagramu o mom načinu pripreme.
Bavarski pereci
Najjednostavniji recept za tradicionalne bavarske perece
Sastojci
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 9 g kvasca/germe suhe jedno pakovanje
- 50 g putera
- 1 l vode
- 3 velike kašike sode
Priprema
- U mlako mlijeko dodati kvasac, izmješati i ostaviti 5-10 min da se kvasac aktivira.
- U brašno dodati mlijeko i kvasac
- Umijesiti tvrdo glatko tijesto
- Prekriti posudu sa tijestom folijom i ostaviti 1h na toplom.
- Izrezati tijesto na 8 jednakih dijelova
- Svaki dio tijesta izvaljati na otprilike 40cm dužine
- Napraviti sa tijestom slovo “U” i krajeve prebaciti jedan preko drugog .
- Krajeve tijesta saviti prema dole i krajeve spojiti sa tijestom
- U duboki lonac staviti 1l vode da proključa
- Skloniti sa zagrijane površine i dodati 3 kašike sode
- Vratiti na zagrijanu površinu i ubaciti perece ( jedan po jedan)
- Kuhati perece po 30 sekundi
- Izvaditi perece i staviti na kalup obložen papirom za pečenje i posoliti
- Peći perece u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 20- 25 min.