Svako jutro je ljepše sa mekanim, brzo pripremljenim, kiflicama zar ne?. Slane kiflice uopće nije teško pripremiti i ne zahtjeva veliko umijeće u kuhinji.
U nastavku je recept za slane kiflice koje možete puniti sa sirom, hranovkama ili napraviti slatke kiflice od njih. Da bi kiflice bile baš mekane ipak potrebno je pričekati 45 min da tijesto naraste. Obećavam vrijedi ih čekati!.
Na Instagramu sam kroz story objave prikazao kratku i brzu pripremu kiflica, ako se ih pripremite pošaljite mi fotografiju ili me označite na story objavi kako bih ih mogao vidjeti i podijeliti na svoje story objave.
Brze slane kiflice
Najlakši recept za mekane i brzo pripremljene slane kiflice
Sastojci
- 500 g brašna 4 šolje
- 200 ml mlijeka 1 šolja
- 9 g kvasca jedno pakovanje
- 100 ml ulja pola šolje
- prstohvat soli
- 9 g praška za pecivo jedno pakovanje
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
- U mlako mlijeko dodati kvasac i promiješati, sačekati da se kvasac aktivira
- U međuvremenu u dobukoj posudi izmješati sve suhe sastojke
- U posudu dodati mlijeko i ulje i umijesiti glatko tijesto ( 5 min )
- Prekriti posudu folijom i ostaviti na toplom 45 min
- Nakon mirovanja tijesto za kiflice izvaditi iz posude na radnu površinu po kojoj se posuli malo brašna
- Izvaljati tijesto oklagijom na oklugli oblik ( kao za pizzu), debljine otprilike 1cm
- Tijesto prerezati nožem po sredini, te svaku polovinu također. Tako da dobijete 4 jednaka dijela. Svaku četvrtinu tijesta prerezati po sredini ( osam jednakih dijelova), te onda ponoviti još jednom korak da dobijete 16 jednakih trouglova tijesta.
- Širi dio trougla tijesta malo razvući i motati prema užem dijelu ( kao kroasan) te smotane kiflice staviti na pleh sa papirom za pečenje
- Nakon što ste svaku kiflicu smotali premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
- Zagrijati rernu na 180 stepeni C i kada se rerna zagrije staviti kiflice da se peku 25-30 min