Sa dolaskom hladnijeg vremena neizostavni su dani bez cimet rolnica. Ako me duže pratite na Instagramu znate da vrlo često pravim cimet rolnice. Već sam objavio jedan recept za rolnice sa brioche tijestom, danas ipak recept za klasične rolnice.
Cimet rolnice
Najjednostavniji recept za klasične cimet rolnice
Sastojci
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 9 g kvasca/ germe jedno pakovanje
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 50 g putera
- 1 velika kašika cimeta
Priprema
- Kvasac/ germu izmješati sa mlijekom i ostaviti 5-10 min da se kvasac aktivira
- U dubokoj posudi izmješati brašno, mlijeko sa kvascem, jaje i prstohvat soli
- Umutiti u glatko tijesto
- Prekriti posudu folijom i ostaviti na toplom mjestu 1h
- Na radnoj površini sa brašnom izvaljati tijesto na otprilike 1cm debljine
- Tijesto premazati sa istopljenim puterom
- Preko tijesta posuti šećer i cimet
- Tijesto smotati kao štrudlu
- Izrezati na kriške debljine 4-5 cm
- Poredati rolnice na papir za pečenje i ostaviti da miriju 15 min, u međuvremenu zagrijati rernu na 180 stepeni C
- Peći rolnice 25-30 min na 180 stepeni C