Brioche tijesto je mekano mliječno tijesto koje će vas oduševiti! Nije jednostavno za napraviti ako nemate stoni mikser, ali podjednako ukusno će biti i s ručnim miksorom uz malo truda i strpljenja.
Ovaj tip tijesta možete iskoristiti za pripremu mnogih slastica ili čak ispeći kao hljeb i uživati u mekoći i mirisu.
Cimet rolnice sa brioche tijestom
Mekano mliječno brioche tijesto će standardnim cimet rolnicama dati sasvim novu dimenziju
Sastojci
- 400 g brašna tip 550
- 200 ml mlijeka
- 9 g kvasca
- 70 g šečera
- 200 g maslaca
- 5 jaja
- 1 velika kašika cimeta
Priprema
- U mlako mlijeko stavite kvasac i 3 velike kašike šečera
- Izmješajte i ostavite da se kvasac aktivira 10-15 minuta
- U duboku pusudu stavite polovinu brašna, 4 jajeta i mlijeko s kvascem
- Mjesiti dok ne dobijete glatku smjesu koja je malo gušća od smjese za palačinke.
- Smjesu ostavite 30 minuta na toplom mjestu
- Nakon 30 minuta bi trebali primjetiti mjehuriće zbog kvasca, potom stavljate ostatak brašna
- Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto
- Potom komadić po komadić maslaca dodajete i mijesite tijesto dok ne umijesite cijeli maslac
- Tijesto prekriti u posudi i ostaviti da miruje sat vremena na toplom mjestu.
- Nakon sat vremena prebaciti tijesto u frižider i ostaviti do 1h
- Tijesto izvaditi na podlogu na koju ste prethodno stavili malo brašna
- Razvaljati tijesto oklagijom,bez velikog pritiska, na debljinu od otprilike 1-2 cm
- Istopiti mali komadic maslaca i izmješati sa šečerom i cimetom
- Premazati cijelu površinu tijesta
- Tijesto urolati u štrudlu i rezati na otprilike 4-5 cm debljinu
- Premazati umucenim jajetom i ostaviti da miruje 30 min
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 30 minuta