Torta nastala od ideje da se običnog čokoladnog moussa napravi cijela torta. Napravio sam je kao troslojnu, od tri vrste čokolade. Naravno, ako želite sebi olakšati možete koristiti samo jednu vrstu čokolade.
Savjet je da koristite tamnu čokoladu sa što većim udjelom čokolade, minimalno 70%. Tortu sam pripremao u kalupu sa 20cm prečnikom.
Čokoladna mousse torta
Najukusnija čokoladna torta
Sastojci
Za biskvit
- 50 g pšeničnog brašna malo manje od pola šolje
- 2 velike kašike kakaa u prahu
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1 velika kašika ulja
- prstohvat soli
Za mousse
- 300 g tamne čokolade ako pravite troslojnu onda 100g svake
- 1 velika kašika putera ili maslaca
- 300 ml vrhnja za kreme
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 1 velika kašika šećera
Priprema
Biskvit
- Jaja umutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu, otprilike 5 minuta
- Dodati suhe sastojke i lagano umiješati u smjesu
- Na kraju dodati ulje i izmješati
- Preliti smjesu u kalup za torte, samo dno obložiti papirom za pečenje
- Peći 15 min na 180 stepeni C
Mousse krema
- Priprema mousse kreme je jednaka za svaku čokoladu,samo ih pripremate odvojeno
- Istopiti čokoladu sa puterom i prstohvatom soli
- Odvojiti žumanjke i bjelanjke i umutiti ih odvojeno
- U žumanjke dodati čokoladu i izmješati
- Šlag od bjelanjaka podijeliti na tri dijela i dodavati dio po dio u čokoladu
- Miješati špatulom svaki dio
- Umutiti kremu od vrhnja i na isti način dodati u mousse, špatulom miješati
- Premazati mousse kremom biskvit i ostaviti 2h u frižider