Pripremu Sacher torte možete pogledati na story objavama instagram profila. Ne volim često jesti isključivo čokoladne torte, nekako su mi voćne uvijek bile draže. Zbog toga je Sacher torta za mene odličan izbor.
Pored mnogo čokolade, Sacher torta u svom receptu sadrži i marmeladu od kajsija – što uz mekani čokoladni biskvit čini neodoljivu kombinaciju.
Sacher torta
Tradicionalni recept za Sacher tortu
Sastojci
Za biskvit ( kalup od 22 cm)
- 6 jaja
- 70 g šećera
- 150 g putera/ maslaca
- 150 g tamne čokolade min 70% udjela čokolade
- 150 g pšeničnog brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- aroma vanilije
Za glazuru
- 200 g tamne čokolade min 70% udjela čokolade
- 50 g putera/ maslaca
Punjenje
- 400 g marmelade od kajsije
Priprema
- Umutiti puter sobne temperature sa polovinom šećera i vanilijom
- Dodati žumanjke
- Istopiti čokoladu na pari i ostaviti kratko da se ohladi
- Dodati u smjesu uz konstantno mješanje
- Umutiti bjelanjke sa šećerom i prstohvatom soli
- Prebaciti 1/3 šlaga od bjelanaca u čokoladnu smjesnu i špatulom izmješati
- U ostatak šlaga dodati brašno i prašak za pecivo pazeći da smjesa ostane što prozračnija
- Prebaciti je u smjesu sa čokoladom i špatulom izmješati u glatku smjesu bez grudvica
- Izliti smjesu u premazan kalup
- Peči 45 min na 160 stepeni C
- Ohlađen biskvit prerezati na dvije jednake polovine
- Premazati jednu polovinu s 300g marmelade i utisnuti u biskvit
- Staviti preko drugu polovinu biskvita i premazati s ostatkom marmelade
- U istopljen puter dodati komadiće čokolade i izmješati dok se čokolada ne istopi
- Preliti tortu glazurom i ostaviti 2h u frižider