Dovoljno vam je pet minuta da provedete na blogu ili instagram profilu da shvatite koliko volim čokoladu i kolače sa čokoladom.
Čokolada se u sklopu ovog recepta nalazi i u tijestu i preljevena je preko. Možda djeluje mnogo, ali u kombinaciji s pečenim kruškama je preukusno.
Koristio sam kruške Viljamovke, možete koristiti bilo koje zrele kruške iz bašte ili obližnjeg marketa. Najbitnije jeste da su zrele i mekane na dodir, u protivnom nećete dobiti tako ukusan kolač kao sa zrelim. Problem je u tome što neće imati dovoljno vremena za pečenje, a ako ipak produžite vrijeme pečenja dobićete suh biskvit kojem nema više spasa.
Također, savjet za čokoladu je da bude tamna sa više od 70% udjela čokolade. Kolač će biti ukusan i s običnom mliječnom, ako niste u mogućnosti koristiti tamnu čokoladu, ali za potpuni doživljaj je tamna čokolada ipak bolji izbor.
Na fotografiji koju sam objavio na blogu i društvenim mrežama kruške nisu poredane kako to zapravo recept zahtjeva, zbog toga u nastavku detaljan recept i upute za pripremu recepta.
Čokoladni kolač sa kruškama
Sastojci
- 300 g brašna
- 100 g šečera
- 250 ml mlijeka
- 4 jaja
- 50 g kakaa u prahu
- 5 g praška za pecivo
- 100 ml suncokretovog ulja
- 1 kg kruški idealno Viljamovki
- 200 g tamne čokolade 70% i više udjela čokolade
Priprema
- Pjenasto umititi jaja sa šečerom
- Postepeno kašikom dodavati mlijeko potom i ulje
- Nastaviti s postepenim dodavanjem brašna, praška za pecivo i kakaa u prahu
- Miješate dok ne dobijete glatku smjesu
- Smjesu preliti u obložen kalup za pečenje
- Oguljene kruške prepoloviti i očistiti sredinu
- Kruške poredati preko smjese za biskvit
- Kolač peći na 180 stepeni C 30 minuta
- Istopiti čokoladu i preliti preko kolača