Spoj čokolade i narandže mi je oduvijek drag! S obzirom da nam se bliži period citrusa htio sam da pripremim nešto lagano, brzo i vrlo ukusno! A šta može biti ukusnije od sočnog kuglofa?
Za pripremu kuglofa možete koristiti aromu narandže ili kao ja u receptu – svježu koricu narandže. Samo ih prethodno dobro operite i osušite.
Čokoladni kuglof sa narandžom
Lagani, sočni čokoladni kuglof
Sastojci
- 5 jaja
- 180 g brašna
- 150 g šećera
- 1 pakovanje praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 90 ml ulja
- 5 velikih kašika kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 1 narandža
Priprema
- Pjenasto umutiti jaja sa šećerom
- Postepeno dodavati mlijeko i ulje ( kašiku po kašiku)
- Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i kakao u prahu
- Na kraju dodati svježe rendanu koricu jedne narandže
- Kalup za kuglof premazati maslacem i posuti brašnom ( ili koristiti sprej sa uljem za pečenje)
- Preliti smjesu u kalup
- Peći na 180 stepeni C, 35 min