Imate li vi recepte/ slastice za koje vam je trebalo mnogo vremena da savladate? E to su macaronski za mene! Trebalo mi je najmanje 3 pokušaja da bi konačno uspjeli!
Pripremao sam čokoladne macaronse punjene kokos kremom. Inspirisano bounty čokoladicama.
Općenito što vam je potrebno za uspjeh u pripremi macaronsa jeste da imate bjelanke sobne temperature, skroz sitno bademovo brašno i gel ili prah boju za hranu.
Naravno, za ovakav recept vam je potrebna i kuhinjska vaga, jer su odnosi sastojaka vrlo bitni za uspjeh recepta.
Čokoladni macaronsi
Recept za čokoladne macaronse
Sastojci
- 50 g bjelanjaka
- 50 g kristalnog običnog šećera
- prstohvat soli
- 70 g bademovog brašna
- 60 g šećera u prahu
- 10 g kakaa u prahu
Priprema
- Bjelanke posoliti i mutiti na maloj brzini
- Kada se krene formirati šlag postepeno, kašiku po kašiku, dodavati kristalni šećer
- Mutiti na najvećoj brzini
- Mutiti dok ne dobijete čvrst šlag i u potpunosti sjedinjen šećer sa šlagom
- Šećer u prahu i bademovo brašno kratko u blenderu izmješati i sjediniti
- Ubaciti u kremu od bjelanjaka pazeći da nemate grudvice šećera ili bademovog brašna
- Špatulom umijesiti laganim pokretima suhe sastojke u kremu. Prebacivanjem kreme preko suhih sastojaka
- Potom špatulom miješati smjesu uz zidove posude kako bi izbacili nepotrebni zrak
- Miješati sve dok ne dobijete dovoljno tečnu smjesu da s masom koja pada sa špatule možete napisati broj osam
- Prebaciti smjesu u vrećicu za dekoraciju
- Na papir za pečenje ili silikonsku podlogu istisnuti otprilike 0.5cm promjera smjese
- Istisnuti otprilike 30 puta, kako bi imali 30 polovica macaronsa
- Kalup sa macaronsima nekoliko puta podignuti i pustiti da padne na radnu površinu, kako bi istisnuli balončiće zraka iz macaronsa
- Ostaviti macaronse na 30 minuta ili koliko je potrebno da formiraju tanku kožicu i ne budu ljepljivi na dodir
- Peći u zagrijanoj rerni na 140C 13-15 minuta
- Hladne macaronse premazati kremom po izboru