Keksići koji su neizostavan dio svake zime. S vana hrskavi a unutra mekani i uz to još čokoladni!.
Priprema je vrlo lagana i brza, ipak potrebno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica.
U receptu se spominje da izmješate istopljenu čokoladu s jajima. Da ne bi ispekli jaja i samu smjesu prije samog pečenja keksića dozvolite nekoliko minuta da se čokolada ohladi. Potom, kad smo već kod čokolade, dodajte prstohvat soli u čokoladu. Istaknut će bolje čokoladu!
Kako bi vam bilo lakše oblikovanje keksića, u ruke uzmite malo šećera u prahu i tako oblikujte keksiće. Manje će se lijepi za ruke.
Čokoladni raspucanci
Najukusniji čokoladni keksići koji su idealni za hladno vrijeme i topli dom
Sastojci
- 2 jaja
- 120 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 1 mala kašika cimeta
- 1 velika kašika kakaa u prahu
- 60 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 40 g putera
- prstohvat soli
- 100 g šećera u prahu
Priprema
- Istopiti čokoladu s puterom i ostaviti da se kratko ohladi
- Pjenasto umutiti jaja sa šećerom
- Dodati u jaja istopljenu čokoladu i lagano špatulom izmješati
- Dodati suhe sastoje i izmješati
- Pokriti folijom i ostaviti smjesu u frižider na 1h
- Oblikovati loptice i uvaljati ih u šećer u prahu
- Redati loptice na papirom za pečenje obložen pleh
- Peći ih 13 do 15 minuta na 180 stepeni C