Recept za ovu čorbu ili supu od tikve će vam možda na prvi pogled djelovati čudno jer se u pripremi koristi kokosovo mlijeko, ali morate mi vjerovati da je ukusno! U pripremi čorbe koristim hokaidu tikvu zbog njene arome nakon pečenja i konzistencije nakon kuhanja, ako iskoristite neku drugu vrstu tikve ( poput butternut ) molim vas da mi pišete rezultate. Za više fotografija i način pripreme možete pogledati moj instagram profil @harrycoop.er .
Naravno,ako niste ljubitelj kokosovog mlijeka ili vam nije pri ruci uvijek ga možete zamijeniti za klasično vrhnje za kuhanje. Zašto kokosovo mlijeko u čorbi od tikve?
Tokom pripreme se koriste začini poput curry-a, da bi mogli uživati u punoj aromi i nutritivnim vrijednostima začina potrebno je koristiti masti ( koje u ovom slučaju vrhnje za kuhanje ili kokosovo mlijeko). Za kokosovo mlijeko sam se odlučio jer u kombinaciji sa curry mješavinom začina dobijete neodoljivi spoj aroma i okusa.
Čorba od tikve
Sastojci
- 400 g Hokaido tikve otprilike polovica
- 400 ml kokosovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- 2 male kašike curry mješavine začina
- 400 ml vode
- prstohvat soli i bibera
Priprema
- Tikvu oguliti i isjeckati na manje komade.
- Staviti na pleh za pečenje i preliti s maslinovim uljem.
- Ubaciti u rernu zagrijanu na 180 stepeni C, 15 min ili dok ne bude mekana na dodir.
- U dobuku šerpu ubaciti vodu, mlijeko ili vrnje i začine. Sve izmješati.
- Ispećenu tikvu prebaciti u šerpu i izblendati.
- Kuhati čorbu 10 min dok se sve ne sjedini.