Mekani biskvit natopljen čokoladom i prekriven kokosom – tako ukusno!
Ponekad zaboravimo kako jednostavni, tradicionalni kolači mogu biti ukusni. Pročitao sam recepte koji predlažu da se prerežu i u sredini namažu voćnom marmeladom – nije loša ideja, ali nisam još probao.
Nekako me čupavci uvijek asociraju na zimu i šolju čaja.
Čupavci
Recept za čupavce
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 8 velikih kašika šećera
- 10 velikih kašika brašna
- 4 velike kašike ulja
- 4 velike kašike mlijeka
- 10 g praška za pecivo jedno pakovanje
Čokoladni dio
- 100 g maslaca
- 200 g tamne čokolade
- 250 ml mlijeka
- 200 g kokosa
Priprema
Biskvit
- Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, 5-7 minuta, dok ne dobijete skoro pa bijelu kremu
- postepeno dodavati brašno ( kašiku po kašiku)
- potom također konstantno dodati mlijeko i ulje te prašak za pecivo
- Preliti smjesu u kalup, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje
- Peći 30 minuta na 180 stepeni C
Čokoladni dio
- U mlijeku istopiti čokoladu i maslac
- Pečen biskvit izvaditi iz rerne
- Hladan biskvit rezati na kocke
- Svaku kocku ubaciti u mlijeko sa čokoladom na 3-4 sekunda
- prebaciti u posudu s kokosovim brašnom, prekriti svaku stranu biskvita