Garantujem da nema ljepšeg osjećaja od onog kada izvadite domaći hljeb iz rerne. Ovaj recept za domaći hljeb sadrži i bijeli luk i maslinovo ulje, sasvim novo iskustvo pripreme i uživanja u domaćem hljebu.
Pripremao sam ga u obliku zvijezda ili ruža peciva, naravno vrlo prilagodljivo vašim željama. Svi recepti za hljeb zahtjevaju da tijesto dugo odmara, naravno iz razloga da dozvolite kvascu dovoljno vremena da uradi svoju magiju.
Osnovna pravila za domaći hljeb jeste da ima dovoljno vremena za narasti i pečete u zagrijanoj rerni. O tome u posebnom članku.
Koji je vaš omiljeni recept za hljeb? Čekam prijedloge na Instagramu!
Domaći hljeb sa bijelim lukom
Recept za domaći hljeb koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Spoj aroma bijelog luka i maslinovog ulja je nevjerovatan
Sastojci
- 380 g brašna
- 250 ml vode
- 1 mala kašika kvasca
- 1 mala kašika soli
- 1 mala kašika šećera
- 1 velika kašika maslinovog ulja
Opcionalno
- 1 komad mozzarelle
Dodatno
- 30 ml maslinovog ulja
- 2-3 cehna bijelog luka
- malo peršuna i soli
Priprema
- U mlakoj vodi izmješati kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira
- U dubokoj posudi izmješati brašno, šećer i sol
- Sa vodom u kojoj je kvasac i maslinovim uljem umijesiti brašno u glatko tijesto
- Pokriti posudu i ostaviti da miruje najmanje 1h
- Izvaditi tijesto na radnu površinu
- Oblikovati loptu i izrezati na 7 dijelova
- Svaki dio oblikovati u lopticu
- Prvu lopticu staviti u sredinu pleha premazanog uljem
- Ostale loptice okolo
- Sve loptice premazati maslinovim uljem u koji ste dodali sitno sjeckani bijeli luk i peršun
- Dodati između lotpica sir
- Ostaviti da miruje 10 do 15 minuta na toplom
- Peći 30 minuta na 180 stepeni C