Focaccia je zapravo recept za pogaču sa začinskim biljem i povrćem. Recept za foccaciu je vrlo jednostavan i ono što je čini posebnom jeste što možete dodati vaše omiljene začine ili povrće na vrhu.
Već nekoliko godina imam recept za focaccu i često ga pripremam, ali tek sad mi je naumpalo da bih mogao sve te začine poredati kao elemente slike pejzaža. Pa tako su grančice ruzmarina visoka trava a cherry paradajz njihov civjet. Masline kao plodovi koji sadrže aromatične sjemenke.
Focaccia sa maslinama i ruzmarinom
Osnovni recept za talijansku pogaču sa maslinama i ruzmarinom
Sastojci
- 360 g pšeničnog brašna
- 200 ml vode
- 5 g kvasca
- 50 ml maslinovog
- začini i povrće po želji
Priprema
- U hladnoj ili mlakoj vodi promiješati kvasac i ostaviti 5-10 min
- Pomiješati u dubokoj posudi brašno i vodu, dovoljno samo da obuhvatite brašno vodom
- Dodati maslinovo ulje i mijesiti 5-7 min u glatko tijesto
- Pokriti i ostaviti da miruje do 1h
- TIjesto izvaditi na pleh i oblikovati u željeni oblik, idealno debljine oko 3cm
- Dekorisati začinima i ostaviti da miruje 20 minuta
- Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 30 minuta