Granola recepti su vrlo jednostavni i prilagodljivi, zato i ovaj recept za granolu shvatite kao bazu za sve vaše ideje.
Vjerovatno se pitate zašto uopće praviti granolu po receptu kada ima veliki izbor u trgovinama. Sa domaćom granolom, koju ste vi pravili, uvijek imate punu kontrolu i slobodu u sastojcima. Bez skrivenih aditiva, šećera i slično.
Recept za granolu ne zahtjeva mnogo vremena ili znanja i ono najbolje – ako je čuvate na suhom mjestu može da traje mjesecima.
Granola recept
Brzi i lagani recept za granolu
Sastojci
- 200 g zobenih pahuljica
- 100 g suhog voća marelica, brusnica
- 100 g orašastih plodova bademi, lješnjaci
- 80 ml javorovog sirupa ili med, agawa
- 100 ml kokosovog ulja ili klasičnog putera
- 1 mala kašika cimeta
Priprema
- Sve suhe sastoje izmješati u dubokoj posudi
- Dodati tečne sastojke i izmješati
- Ravnomjerno rasporediti na papirom obložen pleh za pečenje
- Peći 20 min na 180 stepeni C ( nakon 10 min promješati)
- Servirati uz grčki jogurt