Ovaj recept je sa već gotovim jufkama, priprema se vrlo brzo. Nije vam potrebno mnogo vremena ili sastojaka.
Ako vam je potrebno više fotografija pripreme, pogledajte Highlights Jabukovača na Instagram profilu .
Iako većina recepata za jabukovaču ne sadrži orahe, smatram da su s svojom aromom odličan dodatak jabukama i cimetu. Koje su vaše tajne pripreme jabukovače? .
Jabukovača sa orasima
Brza i jednostavna verzija klasičnog recepta s jabukama i orasima
Sastojci
- 500 g svježih jufki jedno pakovanje
- 1 kg jabuka
- 100 g šećera
- 1 mala kašika cimeta
- 100-150 g oraha
- 50 g putera
Za agdu
- 300 ml vode
- 100 g šećera
- 1-2 kriške limuna
Priprema
- Jabuke oguliti, očistiti i isjeckati na sitne komade
- Staviti u šerpu s šećerom, puterom, cimetom i malo vode ( 50ml)
- Kuhati dok jabuke ne omekšaju i voda ispari
- Uzeti 3 lista jufke i premazati istopljenim puterom
- Najbliži dio jufke vama ( 4-5 cm) ostaviti prazan, idućih 4-5 cm poredati jabuke
- Po ostatku jufke posuti mljevene orahe
- Dio jufke koji je prazan prebaciti preko dijela s jabukama
- Motati jufke kao štrudlu ili pitu
- Ponoviti korake dok vam ne nestane jabuka i oraha
- Premazati jabukovaču puterom
- Peći na 180 stepeni C 20-25 minuta
- u međuvremenu pripremiti agdu i preliti po jabukovači