Volite li spoj jabuka i karamele? Ako je odgovor da, onda je ovo pravi kolač za vas!
Za karamelu je potrebno malo vježbe i rutine prije nego je u potpunosti savladate. Kao početnik morate pratiti recept u detalje, nakon nekoliko pripremanja vjerujem da vam recept više neće biti potreban.
Karamelu nikada ne pripremajte na najjačoj temperaturi, uvijek srednje jakoj. Šečer vrlo lahko zagori i neće biti fino tečna karamela. Naravno i za taj tip karamele postoji vrijeme i mjesto, ali ne u sklopu ovog recepta.
Kolač sa karamelizovanim jabukama
Neodoljivi spoj karamele i jabuka
Sastojci
- 1 kg jabuka
- 300 g brašna tip 550
- 3 jaja
- 1 mala kašika praška za pecivo
- 200 g šečera
- 125 g putera
Priprema
- U dubojok posudi izmješati suhe sastojke sa 100g šečera
- dodati jaja i razmekšani puter
- Umijesiti sastojke u glatko tijesto
- Pokriti tijesto folijom i ostaviti u frižider na 30 min
- Oguliti jabuke i isjeckati na komadiće
- Tijesto podijeliti na 2 dijela ( jedan dio manji, za prekrivanje kolača)
- Tijesto oklagijom izvaljati na debljinu od 1 cm
- Ostatak šečera staviti u tavu i zagrijati na srenje jakoj temperaturi
- Kada se šečer istopio i dobio karakterističnu boju
- Skloniti i dodati komadić putera, miješati dok se ne istopi i sjedini s karamelom.
- Potom dodati jabuke i izmješati s karamelom, relativno brzo jer se karamela brzo hladi
- Jabuke prebaciti u kalup s tijestom
- Dekorisati kolač s manjim dijelom tijesta koji je preostao
- U zagrijanu rernu na 180 stepeni C 20-25 min