Razmišljajući šta napraviti sa šljivama a da nije šljivopita došao sam na ideju da napravim “ naopaki kolač”.
Zamisao je da, baš kao kod šljivopite, šljive budu zapečene. Samo što ovdje imate i mekani biskvit.
Recept je vrlo lagan i brzo se priprema. Nakon što očistite šljive i prerežete ih na polovine poredate ih u kalup za torte koji ste prethodno premazali puterom ili maslacem.
Šljive prije redanja izmješao sa malo šećera i vanilin šećera.
S obzirom da je okrugli kalup šljive sam poredao u krug s unutrašnjom stranom prema dole.
Prije nego počnete sa pripremom smjese za biskvit upalite rernu na 180 stepeni C.
Za biskvit pjenasto umutite jaja sa šećerom te postepeno dodavati ulje, mlijeko i brašno.
Kada ste sve umutili u glatku smjesu, preliti je preko šljiva i ubaciti u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni C 45 minuta.
Kolač sa šljivama
Sastojci
- 4 jaja
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 60 g šećera
- 500 g šljiva
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema
- Šljive izrezati na polovine i očistiti košpe
- Šljive pomiješati sa 50g šećera i vanilin šećerom
- Poredati šljive u kalup za torte koji ste prethodno premazali puterom ili maslacem.
- Pjenasto umutiti jaja
- Dodati, kašiku po kašiku, šećer
- Potom postepeno dodavati mlijeko, ulje i brašno sa praškom za pecivo
- Smjesu za biskvit preliti preko šljiva u kalup
- Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 45 min
- Nakon pečenja ostaviti 10-15 minuta da se ohladi te onda staviti preko tanjir i okrenuti . Tako da na tanjiru imate kolač sa šljivama na vrhu