Mnogo je različitih recepata za klasičnu lenju pitu od jabuka. Potrudio sam se da sastavim osnovni recept koji se može individualno prilagoditi vašim željama. Sve ideje i prijedloge očekujem na društvenim mrežama!
Lenja pita od jabuka
Jednostavni i brzi recept za lenju pitu od jabuka
Sastojci
Tijesto
- 500 g pšeničnog brašna
- 10 g praška za pecivo jedno pakovanje
- 200 g maslaca
- 80 g šećera
- 2 jaja
Punjenje
- 1 kg jabuka
- 10 g vanilin šećer jedno pakovanje
- 1 mala kašika cimeta
- 60 g šećera
Priprema
- U dubokoj posudi izmješati suhe sastojke
- Dodati jaja i maslac sobne temperature
- Umijesiti u glatko tijesto
- Umotati u foliju i ostaviti u frižider na 20 min
- Oguliti i izrezati jabuke na sitne komadiće
- Izmješati jabuke sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom
- Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela
- Dio izvaljati i staviti u kalup za kolače
- Preko staviti jabuke i blago ih utisnuti
- Preko jabuka staviti drugi dio tijesta, također izvaljan
- Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 40 minuta.