Za ove tradicionalne i vrlo ukusne linzere će vam trebati i kalupi za oblikovanje tijesta. Recept za linzere je jednostavan, ali zatjeva malo strpljenja i preciznosti.
U receptu za Linzere se najčešće koristi marmelada od jagoda, vjerujem da su ukusni s bilo kojom! Najvažnije jeste da dobijete prhke kolačiće koje onda punite s marmeladom po želji.
Linzeri sa marmeladom od jagoda
Kratki i jednostavni recept za Linzere
Sastojci
- 300 g brašna
- 180 g putera
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 50 g marmelade po izboru
Priprema
- Izmješati u dubokoj posudi suhe sastojke
- dodati puter sobne temperature i jaje
- Mjesiti 5 minuta rukama,dok ne dobijete glatko tijesto
- Umotati u foliju i ostaviti na 1h u frižider
- Hladno tijesto izvaljati na debljinu od 0.5cm otprilike
- Kalupima izrezati 40 keksića
- Peći 10 min na 180 stepeni C
- Kada se ohlade, na dijelove koji nemaju šupljinu namazati marmeladu i pokriti keksićima koji imaju šupljine