Ovo je jedan od kolača koji se vrlo često pravio kući dok sam bio dijete. Ponajviše jer je tati omiljeni! 🙂
Iskreno, mogu razumjeti i zašto – vrlo jednostavno za napraviti, ne oduzima mnogo vremena a tako fino i mekano.
Kada sam lutmu prošlo ljeto po prvi put podijelio na Instagramu mnogo mi se osoba javilo da se kod njih ovaj kolač zove nutma ili potišpanja, patišpanja. Uvijek mi bude drago sa društvom pričati o drugim nazivima za ista jela, tako da ako vi imate neki skroz drugi naziv za ovaj kolač – očekujem da mi pišete na Instagramu ili Facebook-u . 🙂
Već sam spomenuo kako je lahko pripremiti ovaj kolač, stvarno i jeste. Jedina preporuka bi bila da ako ste u mogućnosti da kupite domaća jaja jer će sigurno napraviti razliku u odnosu na jaja iz trgovine.
Detaljne korake pripreme možete pogledati na story objavama Instagram ili Facebook profila.
Lutma
Sastojci
- 5 jaja
- 80 g šećera
- 80 ml ulja
- 120 ml mlijeka
- 8 g praška za pecivo jedno pakovanje
- 200 g brašna
Agda
- 200 g šećera
- 300 ml vode
Priprema
- Pjenasto umutiti jaja sa šećerom
- Dodavati postepeno mlijeko uz konstantno miješanje
- Dodavati ulje
- Na kraju postepeno dodavati, kašiku po kašiku, brašno i prašak za pecivo
- Smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje. 22x20cm promjera
- Peći na 180 stepeni C, 30 min.
- U međuvremenu pripremiti agdu
- Vrućom agdom zaliti biksvit i ostaviti da se ohladi prije rezanja.