Ako volite lagane, voćne torte onda je ovo recept za vas!
Voćna panna cotta torta je idealna za lagane tople dane ili kao odmor od teških čokoladnih kolača. Za ovaj recept vam je potreban pire od kruški, koji možete pripremiti sami ili kupiti već gotov.
Dekoracija je po vašem izboru, nabolji izbor bi bio listovi sušenog voća.
Ako se pitate koju vrstu kruške koristiti, onda je odgovor Viljamovka. Naravno, kolač će biti ukusan za bilo koju krušku da se odlučite.
Panna Cotta torta sa kruškama
Lagana kremasta torta sa kremom od kruške
Sastojci
Za biskvit
- 2 jaja
- 1 velika kašika ulja
- 110 g pšeničnog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 50 g šećera
Panna Cotta krema
- 600 g pirea od kruške
- 400 ml vrnja za kreme
- 10 g vanilin šećera
- 10 g želatine
- prstohvat cimeta
Švedska krema
- 5 g želatine
- 100 ml vrhnje za kreme
- 50 g šećera
- 200 ml pavlake
Preljev
- 5 g želatine
- 250 ml vode u kojoj su se kuhale kruške
Priprema
- Pjenasto umutiti jaja sa šećerom
- Postepeno dodavati brašno i ulje te prašak za pecivo
- Peći biskvit 10 minuta na 180 stepeni C
Panna cotta krema
- Skuhati kruške sa cimetom i vanilin šećerom
- Izvaditi ih iz vode i ostaviti da se ohlade
- Od kruški napraviti pire
- Odvojiti polovinu, dodati šećer i kratko ukuhati.
- Potom aktivirati želatinu ( pomiješati želatinu sa 30 ml vode i ostaviti da nabubri 5 min)
- Izmješati želatinu sa pireom od kruške koji ste kuhali sa šećerom potom dodati i ostatak pirea
- Ostaviti da se ohladi
- Umutiti vrhnje za kremu i dodati 1 do 2 kašike u pire od kruške
- Dodati smjesu pirea i malo kreme u ostatak kreme i dobro izmješati
- Preliti kremu preko biskvita i ostaviti u frižider na hlađenje
Švedska krema
- Vrhnje sa šećerom kratko ukuhati
- dodati aktiviranu želatinu
- kratko ohladiti i dodati pavlaku
- Preliti preko torte
Preljev
- U vodu u kojoj su se kuhale kruške dodati želatinu
- hladan preljev preliti preko torte
- ostaviti da se ohladi 2 sata