Jedan od klasika oko čijeg porijekla se još uvijek raspravljaju. Svojom jednostavnošču je osvojila svijet, iako djeluje kao komplikovano za pripremiti. Jedan je od recepata koji zahtjevaju preciznost, ali uz malo strpljenja i dosljednosti rezultat će biti preukusan!
Ako vam je potrebno više fotografija i prikaza pripreme posjetite moj instagram profil @harrycoop.er i pogledajte Highlights – Pavlova.
Najljepše Pavlove su one koje po svojim željama dekorišete! Ja uvijek koristim voće koje je trenutno u sezoni.
Pavlova torta
Vrlo jednostavna torta koja vas ne ostavlja ravnodušnim
Sastojci
- 5 bjelanjaka jaja L veličine
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 1 mala kašika ocata
- 1-2 kapljice arome vanilije
- 1 velika kašika škroba za kolače
- 200 ml vrhnja za kolače
- 100 g voća po izboru
Priprema
- U dubokoj posudi umutiti bjelance sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst šlag
- Nakon toga nastaviti mutiti i postepeno ( kašiku po kašiku) dodavati šečer
- Mutiti 7-10 minuta, sve dok se šečer ne sjedini s šlagom i pri podizanju mutilice vrhovi šlaga ne padaju
- Izvaditi dio šlaga i razmazati između kažiprsta i palca, ako ne osjetite kristale šečera znači da ste spremni za idući korak
- Dodati sirće ili ocat i aromu vanilije i špatulom izmješati
- Dodati škrob i također špatulom izmješati
- Obložiti pleh za pečenje papirom ( ako želite da bude okrugla, nacrtati krug na papiru )
- Da bi zadržala oblik u sredini treba imati blago udubljenje ( kao da oblikujete vulkan)
- Peći u zagrijanoj rerni na 110 stepeni C 30 min, nakon toga smanjiti temperaturu na 90 stepeni C i peći još 45 min.
- Nakon pečenja ostaviti u ugašenoj rerni Pavlovu još 1h, kako bi dozvolili da se postepeno ohladi
- Hladnu Pavlovu dekorisati umucenim vrhnjem ili slastičarskom kremom i voćem