Pomalo nepravedno zapostavljeni tradicionalni cheesecake. Vremenski je otprilike podjenako potrebno za pripremu kao i za nepečenu verziju.
U nastavku je recept opisan kroz fotografije, ako vam je potreban video prikaz pogledajte story highlights na Instagramu .
Prije samog recepta napisati ću nekoliko savjeta koji će vam pomoći u pripremi ovog cheesecake-a. Savjeti će vam pomoći da tokom ili nakon pečenja cheesecake ne popuca.
Tokom pripreme bi bilo idealno da koristite sir sobne temperature. Kako bi se što lakše i brže izmješao sa ostalim sastojcima.
Također, nije potrebno mnogo mutiti jaja. Dodaju se pred sami kraj i dovoljno je kratko miješati, samo da se sjedine sa sirom. Prilikom umučivanja jaja može se previše zraka umutiti u smjesu zbog čega tokom pečenja kolač raste i puca.
Pucanje cheesecake-a se može dogoditi i zbog visoke temperature i predugog pečenja. Nakon što izvadite cheesecake djelovati će vam kao da je sredina još uvijek tečna, bez brige nakon hlađenja biti će okej!
Sama priprema je vrlo jednostavna, započinje sa miješanjem mljevenog keksa i putera/ maslaca.
Kada istopljeni maslac ili puter izmješate sa mljevenom keksom prebacite smjesu odmah u kalup za pečenje. Utisnite smjesu u kalup ravnomjerno i ostavite da se ohladi.
U duboku posudi izmješati: svježi sir, pavlaku, šećer, aromu vanilije i gustin.
Mikserom sve sjediniti i miješati dok ne dobijete glatku smjesu bez komadića sira.
Potom dodajete jaje po jaje.
Kratko umiješati svako jaje. Kao što sam prethodno spomenuo, nije potrebno mnogo miješati jer ne želimo previše zraka u smjesi.
Na kraju dodajete sok i rendanu koricu limuna.
Ovdje već možete miješati i sa špatulom ili kašikom.
Posljedni korak jeste da cijelu smjesu prelijete preko utisnutog keksa u kalupu za kolače.
Cheesecake pečete u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C, 45 minuta.
Nakon 45 minuta otvoriti rernu i ostaviti da se kolač ohladi u rerni.
Nakon toga preostaje samo još dekoracija koja može biti svježim malinama ili marmeladom od malina.
Pečeni cheesecake sa malinama
Sastojci
- 900 g Svježeg sira
- 180 g pavlake
- 100 g Šećera
- 2 male kašike gustina / škroba za kolače
- 1 mala kašika arome vanilije
- 4 jaja
- 1 limun
- 250 g mljevenog keksa
- 125 g putera / maslaca
Priprema
- Istopljeni puter izmješati sa mljevenim keksom i utisnuti u kalup za tortu
- Ostaviti kalup s utisnutim keksom sa strane da se ohladi
- U dubokoj posudi izmješati : sir, pavlaku, šećer, gustin i aromu vanilije
- miješati električnim mikserom dok se sve ne sjedini i ne dobijete glatku smjesu bez grudvica sira
- dodavati jaje po jaje i kratko miješati. Samo da se jaja sjedine s smjesom
- dodati rendanu koricu limuna i sok jednog limuna
- preliti smjesu u kalup s utisnutim keksom
- Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C na 45 min
- ostaviti da se ohladi prije rezanja i dekoracije
- dekorisati svježim malinama ili marmeladom od malina