Po prvi put objavljujem rolat na blogu! Pomalo nevjerovatno, nepravedno su zapostavljeni. Za početak objavljujem najjednostavniji rolat sa vrlo jednostavnom kremom. Naravno, kremu i marmeladu možete promjeniti po vašim željama.
Biskvit je vrlo lagano pripremiti i ne zahtjeva mnogo iskustva u kuhinji. Znam da odvajanje žumanjaka od bjelanjaka nije zabavno i djeluje suvišno, ali iz svog iskustva je preporuka da ipak odvojeno umutite. Ako ne odvojite i pjenasto umutite cijela jaja nakon što dadate suhe sastojke smjesa neće biti dovoljno prozračna. Nakon pečenja će biskvit biti suh i vrlo lahko će puknuti.
Također, prilikom prvog savijanja biskvita morate biti niježni. Polahko savijajte tijesto u rolnu sa krpom. Ne smijete vršiti preveliki pritisak na biskvit da bi izbjegli pucanje. Isto važi i nakon što se biskvit za rolat ohladio i krećete sa odmotavanjem biskvita.
Već nakon mazanja biskvita za rolat i ponovnog savijanja samo savijanje će ići lakše i brže.
Možda vam djeluje da nedovoljno smjese za premazivanje, ali ipak nakon savijanja uvidjet ćete da je dovoljvo, jer će višak praviti problem pri savijanju biskvita i iscuriti.
Nadam se da će ovaj kratki uvodni dio biti od pomoći ako prvi put pripremate rolat, naravno za sva dodatna pitanja oko pripreme stojim vam na raspolaganju. Slobodno pišite na Instagramu ili Facebooku . Također ako pripremite rolat označite me na fotografiji kako bih mogao vidjeti i podijeliti kroz svoje story objave!.
Rolat sa kremom od mascarponea i marmeladom od jagoda
Sastojci
- 80 g brašna
- 4 jaja
- 5 g praška za pecivo pola pakovanja
- 3 velike kašike ulja
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 200 ml vrhnja za kreme
- 200 g mascarpone sira
- 200 g marmelade od jagode
- 10 g vanilin šećer jedno pakovanje
Priprema
- Odvojiti bjelanke od žumanjaka
- Bjelanke uz prstohvat soli umutiti u čvrst šlag
- Pjenasto umutiti žumanjke uz postepeno dodavanje šećera, brašna, ulja i praška za pecivo
- Dodati jednu trećinu šlaga od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka
- Špatulom lagano umiješati šlag u smjesu
- Dodati ostatak šlaga u smjesu i lagano špatulom izmješati
- U kalup dimenzija 37x24cm staviti papir za pečenje
- Na papir preliti smjesu za biskvit i ravnomjerno rasporediti smjesu
- Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 10 minuta
- Nakon pečenja izvaditi biskvit na kuhinjsku krpu i odstaniti papir za pečenje
- Polahko, bez mnogo pritiska, saviti biskvit u rolat zajedno sa krpom
- Ostaviti da se u potpunosti ohladi, otprilike 45 min
- Nakon hlađenja rolat polahko odmotati
- Premazati kremom od umućenog vrhnja sa mascarpone sirom i vanilin šećerom.
- Premazati preko i marmeladu od jagoda
- Ponovo smotati rolat uz blagi pritisak
- Rezati po želji i sevirati