Neizostavni dio svakog Ramazana – somuni sa sjemenkama ćurekota. Recept za somun je vrlo lagan i priprema se brzo.
Sarajevski somun
Recept za tradicionalne somune
Sastojci
- 500 g pšeničnog brašna
- 350 ml vode
- 5 g kvasca
- 1 mala kašika soli
- 1 mala kašika šećera
- sjemenke ćurekota
Priprema
- U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, izmješati i ostaviti 5-10 min
- U dubokoj posudi izmješati brašno, sol i vodu
- Umijesiti glatko tijesto, pokriti i ostaviti da miruje 1h
- Nakon prvih 30 min mirovanja vlažnim rukama izvlačiti krajeve tijesta i prebacivati ih u sredinu
- Nakon mirovanja, tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela
- Od tih dijelova napraviti kuglice
- kuglice izvaljati na somune otprilike 20cm promjera
- Svaki somun navlažiti vodom i posuti sjemenkama
- Poredati na papir za pečenje i ostaviti da miruju dodatnih 20 min
- Zagrijati rernu na 240 stepeni C i peći somune 8-10 minuta
- Somune umotati u platnenu krpu 5-10 min dok ne omekšaju