Jeste otkrili sirove torte?
Sirove torte se, kao što sam naziv kaže, ne peku. Termin sirove se u ovom u užem smislu kao termin koristi za torte koje u svom sastavu ne sadrže obrađene sastoje ( npr. industrijski bijeli šečer). Zdrava i ukusna su alternativa standardnim tortama. Lahko se prave i ne zahtjevaju mnogo truda.
Danas vam pišem recept za sirovu tortu sa mangom i limetom, ovaj recept shvatite kao osnovni bazni za svaku vašu verziju sirove torte. Voće možete izmjeniti i prilagoditi vašem izboru.
Sirova torta sa mangom i limetom
Ljetna osvježavajuća sirova torta sa mangom i limetom
Sastojci
- 200 g badema
- 4-5 suhih smokvi
- 2-3 velike kašike kokosovog ulja
- 300 g indijskih oraščića
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 mango i limeta
- 1 velika kašika zaslađivača po želji
Priprema
- U multipraktiku samljeti bademe, smokve i kokosovo ulje
- Smjesu utisnuti u papirom obložen kalup
- Indijske oraščiće ( koje ste prethodno natopili u vodi 2-3 sata ili idealno preko noći) iscjediti i samljeti zajedno sa kokosovim mlijekom.
- Dodati sok jedne limete i zaslađivač po želji ( med, agawa, javorov sirup)
- Preliti smjesu oraščića i kokosovog mlijeka u kalup
- Prebaciti kalup s sirovom tortom u zamrzivač na 2h
- Pred serviranje izblendati svjež mango i preliti preko sirove torte