Jeste znali da je ovaj tip kiselog hljeba zdraviji od klasičnog? To je zbog toga što je gluten iz ovog tipa hljeba lakše probaviti nego gluten iz klasičnog hljeba.
Priprema traje duže zbog toga što morate imati svoju starter kulturu kvasca. Proces koji traje najmanje 5 dana, ali zato kada ga jednom pripremite možete ga održavati vječno!
Kako pripremiti starter kvasac možete pogledati na story highlights Instagram profila.
Sourdough hljeb
Recept za sourdough hljeb
Sastojci
- 150 g starter kulture kvasca
- 750 g pšeničnog brašna tip 550
- 200 g integralnog brašna
- 650 ml mlake vode
- 10 g soli
Priprema
- Brašno izmješajte sa vodom, dovoljno da svo brašno obuhvatite vodom
- Ostaviti do 30 min da miruje
- Potom dodati starter i sol
- Mijesiti nekoliko minuta, proširiti starter kroz cijelo tijesto
- Pokriti i ostaviti da miruje 3-4 sata
- Unutar tog vremena mirovanja trebate 3 puta razvlačiti tijesto.
- Svakih 30 min vlažnom rukom povlačiti krajeve tijesta prema sredini, tako da obuhvatite cijeli hljeb
- Nakon toga izvaditi tijesto i pobrašniti, okrenuti na površinu koju ste pobrašnili
- Bočne strane tijesta ravučete i savijete prema unutra, isto uraditi i s ostalim stranama
- Okrenuti hljeb i oblikovati loptu, kuglu
- Hljeb prebaciti u pobrašnjenu posudu u koju ste prethodno stavili platnenu krpu ( krpu također pobrašniti)
- Prekriti kesom i ostaviti u frižider preko noći
- Rernu zagrijati 30 min prije pečenja na 240 stepeni C
- Potrebno je zagrijati i posudu u kojoj će se peći hljeb. Posuda mora imati poklopac
- Oprezno staviti hljeb u zagrijanu posudu, poklopiti i peći 20 min
- Nakon toga skloniti poklopac i peći dodatnih 25 min na 220 stepeni C