Svi smo čuli i probali klasični tiramisu, popularan je s razlogom! Jedan od najukusnijih kolača. Ako ne volite tiramisu zbog kafe ovo je idealna prilika da ga pripremite.
Po ovom receptu ne ide kafa, ali zato idu jagode. Tiramisu poprima sasvim nove arome i zasigurno će vam se svidjeti.
Tiramisu sa jagodama
Ljetno i lagano, brzi recept za tiramisu sa jagodama
Sastojci
- 400 g piškota
- 500 g mascarpone sira
- 120 g šećera u prahu
- 4 žumanjaka
- 200 ml vrhnja za kreme
- 400 g jagoda
Priprema
- Mikserom mutiti žumanjce i dodavati postepeno šećer u prahu
- Mutiti dok ne dobijete blijedo žutu kremu
- U kremu dodati cijeli mascarpone sir i nastaviti mutiti dok se cijela smjesa ne sjedini
- Piškote kratko umočiti u jagode ( kratko izblendati 10-15 jagoda i malo mlijeka)
- Poredati piškote u posudu
- Preko piškota premazati polovinu kreme
- Poredati još jedan sloj piškota i premazati s ostatkom kreme
- Dodati još jedan sloj piškota, preko sitno sjeckane jagode i premazati kremom
- Dekorisati kakaom u prahu
- Ostaviti u frižider na 2h