Trileće ili tres lechec je lagani mliječni kolač koji je dobio ime po tome što sadrži tri različita oblika mlijeka – obično mlijeko, kondenzovano mlijeko i vrhnje.
Tri leće se servira hladan, što ga čini idealnim kolačem za tople ljetne dane. Pripremu trileće sam spremio kroz story objave na instagram profilu .
Trileće kolač
Tradicionalni recept za tres leches ili trileću
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 180 g pšeničnog brašna
- 10 g praška za pecivo jedno pakovanje
- aroma vanilije
Mliječni dio
- 600 ml mlijeka
- 300 ml kondenzovanog mlijeka
- 400 ml vrhnje za kreme
Karamela
- 250 g šećera
- 50 g putera
- 250 ml vrhnja
Priprema
Priprema biskvita
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka
- U posebnim posudama umutiti žumanjke i bjelanke sa šećerom ( polovina šećera u svaku posudu)
- U žumanjke postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju.
- U smjesu od žumanjaka dodati šlag pjenu od bjelanjaka
- Smjesu preliti u kalup obložen papirom za pečenje
- Peći na 180C 20 minuta
- Izvaditi biskvit iz kalupa, okrenuti i viljuškom izbušiti rupice
- Ohlađen biskvit preliti mješavinom mlijeka, kondenzovanog mlijeka i vrnhja
- Ostaviti u frižider na 1h da upije mlijeko
Priprema karamele
- Šećer na srednje jakoj vatri istopiti
- Skloniti sa zagrijane površine i dodati maslac/ puter
- Miješati dok se sve ne sjedini i puter istopi
- Vratiti na zagrijanu površinu i nakon jedne minute miješanja ponovo skloniti sa zagrijane površine
- Dodati vrhnje i miješati
- Vratiti na zagrijanu površinu i kuhati 2-3 minute
- Hladnu karamelu preliti preko biskvita i vratiti biskvit u frižider na 2h ili idealno preko noći