Tufahije je nevjerovatno lagano napraviti a tako su ukusne! Danas sam pripremio recept za tufahije sa bademima i lješnjacima. Ne razlikuje se znatno od recepta za tufahije sa orasima, tako da ovaj recept možete koristiti i ako budete pravili tufahije sa orasima.
Ako želite pripremati tufahije bez orašastih plodova zbog alergije, tufahije možete pripremiti i sa mljevenim keksom.
Tufahije
Lagani recept za tufahije
Sastojci
- 6 jabuka
- polovina male kašike cimeta
- 1 vanilin šećer ili druge arome vanilije
- 60 g šećera otprilike pola šolje
- 150 g orašastih plodova ili mljevenog keksa orasi,bademi
- 200 ml vrhnja za kreme
- 1 velika kašika meda
Priprema
- Oguliti i očistiti sredinu jabuke
- Skuhati jabuke u vodi sa cimetom, vanilin šećerom i šećerom
- Kuhati dok ne budu mekani, otprilike 15 min
- Jabuke izvaaditi iz vode i ostaviti 20 min da se ohlade
- Umutiti vrhnje
- Dodati u vrhnje mljevene orahe ili keks i med
- Napuniti jabuke kremom i dekorisati