Go Back

Sacher torta

Hajrudin Šišić
Tradicionalni recept za Sacher tortu
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Resting time 2 hrs
Total Time 3 hrs 15 mins
Course Dessert
Servings 6 people

Ingredients
  

Za biskvit ( kalup od 22 cm)

  • 6 jaja
  • 70 g šećera
  • 150 g putera/ maslaca
  • 150 g tamne čokolade min 70% udjela čokolade
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • aroma vanilije

Za glazuru

  • 200 g tamne čokolade min 70% udjela čokolade
  • 50 g putera/ maslaca

Punjenje

  • 400 g marmelade od kajsije

Instructions
 

  • Umutiti puter sobne temperature sa polovinom šećera i vanilijom
  • Dodati žumanjke
  • Istopiti čokoladu na pari i ostaviti kratko da se ohladi
  • Dodati u smjesu uz konstantno mješanje
  • Umutiti bjelanjke sa šećerom i prstohvatom soli
  • Prebaciti 1/3 šlaga od bjelanaca u čokoladnu smjesnu i špatulom izmješati
  • U ostatak šlaga dodati brašno i prašak za pecivo pazeći da smjesa ostane što prozračnija
  • Prebaciti je u smjesu sa čokoladom i špatulom izmješati u glatku smjesu bez grudvica
  • Izliti smjesu u premazan kalup
  • Peči 45 min na 160 stepeni C
  • Ohlađen biskvit prerezati na dvije jednake polovine
  • Premazati jednu polovinu s 300g marmelade i utisnuti u biskvit
  • Staviti preko drugu polovinu biskvita i premazati s ostatkom marmelade
  • U istopljen puter dodati komadiće čokolade i izmješati dok se čokolada ne istopi
  • Preliti tortu glazurom i ostaviti 2h u frižider
Keyword Sacher torta