Trileće kolač
Hajrudin Šišić
Tradicionalni recept za tres leches ili trileću
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Resting time 2 hrs
Total Time 2 hrs 40 mins
Biskvit
- 6 jaja
- 180 g pšeničnog brašna
- 10 g praška za pecivo jedno pakovanje
- aroma vanilije
Mliječni dio
- 600 ml mlijeka
- 300 ml kondenzovanog mlijeka
- 400 ml vrhnje za kreme
Karamela
- 250 g šećera
- 50 g putera
- 250 ml vrhnja
Priprema biskvita
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka
U posebnim posudama umutiti žumanjke i bjelanke sa šećerom ( polovina šećera u svaku posudu)
U žumanjke postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju.
U smjesu od žumanjaka dodati šlag pjenu od bjelanjaka
Smjesu preliti u kalup obložen papirom za pečenje
Peći na 180C 20 minuta
Izvaditi biskvit iz kalupa, okrenuti i viljuškom izbušiti rupice
Ohlađen biskvit preliti mješavinom mlijeka, kondenzovanog mlijeka i vrnhja
Ostaviti u frižider na 1h da upije mlijeko
Priprema karamele
Šećer na srednje jakoj vatri istopiti
Skloniti sa zagrijane površine i dodati maslac/ puter
Miješati dok se sve ne sjedini i puter istopi
Vratiti na zagrijanu površinu i nakon jedne minute miješanja ponovo skloniti sa zagrijane površine
Dodati vrhnje i miješati
Vratiti na zagrijanu površinu i kuhati 2-3 minute
Hladnu karamelu preliti preko biskvita i vratiti biskvit u frižider na 2h ili idealno preko noći
Keyword tresleches, trileće