Go Back

Trileće kolač

Hajrudin Šišić
Tradicionalni recept za tres leches ili trileću
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Resting time 2 hrs
Total Time 2 hrs 40 mins
Course Dessert
Servings 6 people

Ingredients
  

Biskvit

  • 6 jaja
  • 180 g pšeničnog brašna
  • 10 g praška za pecivo jedno pakovanje
  • aroma vanilije

Mliječni dio

  • 600 ml mlijeka
  • 300 ml kondenzovanog mlijeka
  • 400 ml vrhnje za kreme

Karamela

  • 250 g šećera
  • 50 g putera
  • 250 ml vrhnja

Instructions
 

Priprema biskvita

  • Odvojiti žumanjke od bjelanjaka
  • U posebnim posudama umutiti žumanjke i bjelanke sa šećerom ( polovina šećera u svaku posudu)
  • U žumanjke postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vaniliju.
  • U smjesu od žumanjaka dodati šlag pjenu od bjelanjaka
  • Smjesu preliti u kalup obložen papirom za pečenje
  • Peći na 180C 20 minuta
  • Izvaditi biskvit iz kalupa, okrenuti i viljuškom izbušiti rupice
  • Ohlađen biskvit preliti mješavinom mlijeka, kondenzovanog mlijeka i vrnhja
  • Ostaviti u frižider na 1h da upije mlijeko

Priprema karamele

  • Šećer na srednje jakoj vatri istopiti
  • Skloniti sa zagrijane površine i dodati maslac/ puter
  • Miješati dok se sve ne sjedini i puter istopi
  • Vratiti na zagrijanu površinu i nakon jedne minute miješanja ponovo skloniti sa zagrijane površine
  • Dodati vrhnje i miješati
  • Vratiti na zagrijanu površinu i kuhati 2-3 minute
  • Hladnu karamelu preliti preko biskvita i vratiti biskvit u frižider na 2h ili idealno preko noći
Keyword tresleches, trileće