Go Back

Čokoladni macaronsi

Hajrudin Šišić
Recept za čokoladne macaronse
Prep Time 25 mins
Cook Time 15 mins
Resting time 30 mins
Total Time 1 hr 10 mins
Course Dessert, Snack
Cuisine French
Servings 15 macaroons

Ingredients
  

  • 50 g bjelanjaka
  • 50 g kristalnog običnog šećera
  • prstohvat soli
  • 70 g bademovog brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • 10 g kakaa u prahu

Instructions
 

  • Bjelanke posoliti i mutiti na maloj brzini
  • Kada se krene formirati šlag postepeno, kašiku po kašiku, dodavati kristalni šećer
  • Mutiti na najvećoj brzini
  • Mutiti dok ne dobijete čvrst šlag i u potpunosti sjedinjen šećer sa šlagom
  • Šećer u prahu i bademovo brašno kratko u blenderu izmješati i sjediniti
  • Ubaciti u kremu od bjelanjaka pazeći da nemate grudvice šećera ili bademovog brašna
  • Špatulom umijesiti laganim pokretima suhe sastojke u kremu. Prebacivanjem kreme preko suhih sastojaka
  • Potom špatulom miješati smjesu uz zidove posude kako bi izbacili nepotrebni zrak
  • Miješati sve dok ne dobijete dovoljno tečnu smjesu da s masom koja pada sa špatule možete napisati broj osam
  • Prebaciti smjesu u vrećicu za dekoraciju
  • Na papir za pečenje ili silikonsku podlogu istisnuti otprilike 0.5cm promjera smjese
  • Istisnuti otprilike 30 puta, kako bi imali 30 polovica macaronsa
  • Kalup sa macaronsima nekoliko puta podignuti i pustiti da padne na radnu površinu, kako bi istisnuli balončiće zraka iz macaronsa
  • Ostaviti macaronse na 30 minuta ili koliko je potrebno da formiraju tanku kožicu i ne budu ljepljivi na dodir
  • Peći u zagrijanoj rerni na 140C 13-15 minuta
  • Hladne macaronse premazati kremom po izboru
Keyword macarons, macaronsi