Go Back

Bavarski pereci

Hajrudin Šišić
Najjednostavniji recept za tradicionalne bavarske perece
Prep Time 45 mins
Cook Time 20 mins
Resting time 1 hr
Total Time 2 hrs 5 mins
Course Breakfast
Cuisine German
Servings 8 pereca

Ingredients
  

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 9 g kvasca/germe suhe jedno pakovanje
  • 50 g putera
  • 1 l vode
  • 3 velike kašike sode

Instructions
 

  • U mlako mlijeko dodati kvasac, izmješati i ostaviti 5-10 min da se kvasac aktivira.
  • U brašno dodati mlijeko i kvasac
  • Umijesiti tvrdo glatko tijesto
  • Prekriti posudu sa tijestom folijom i ostaviti 1h na toplom.
  • Izrezati tijesto na 8 jednakih dijelova
  • Svaki dio tijesta izvaljati na otprilike 40cm dužine
  • Napraviti sa tijestom slovo “U” i krajeve prebaciti jedan preko drugog .
  • Krajeve tijesta saviti prema dole i krajeve spojiti sa tijestom
  • U duboki lonac staviti 1l vode da proključa
  • Skloniti sa zagrijane površine i dodati 3 kašike sode
  • Vratiti na zagrijanu površinu i ubaciti perece ( jedan po jedan)
  • Kuhati perece po 30 sekundi
  • Izvaditi perece i staviti na kalup obložen papirom za pečenje i posoliti
  • Peći perece u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 20- 25 min.
Keyword bavarski pereci, pereci