Go Back
Recept rolat krema mascarpone, rolat mascarpone, rolat jagode

Rolat sa kremom od mascarponea i marmeladom od jagoda

Hajrudin Šišić
Najlakši recept za mekani rolat
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Resting time 45 mins
Total Time 1 hr 10 mins
Course Dessert
Servings 6

Ingredients
  

  • 80 g brašna
  • 4 jaja
  • 5 g praška za pecivo pola pakovanja
  • 3 velike kašike ulja
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 ml vrhnja za kreme
  • 200 g mascarpone sira
  • 200 g marmelade od jagode
  • 10 g vanilin šećer jedno pakovanje

Instructions
 

  • Odvojiti bjelanke od žumanjaka
  • Bjelanke uz prstohvat soli umutiti u čvrst šlag
  • Pjenasto umutiti žumanjke uz postepeno dodavanje šećera, brašna, ulja i praška za pecivo
  • Dodati jednu trećinu šlaga od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka
  • Špatulom lagano umiješati šlag u smjesu
  • Dodati ostatak šlaga u smjesu i lagano špatulom izmješati
  • U kalup dimenzija 37x24cm staviti papir za pečenje
  • Na papir preliti smjesu za biskvit i ravnomjerno rasporediti smjesu
  • Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 10 minuta
  • Nakon pečenja izvaditi biskvit na kuhinjsku krpu i odstaniti papir za pečenje
  • Polahko, bez mnogo pritiska, saviti biskvit u rolat zajedno sa krpom
  • Ostaviti da se u potpunosti ohladi, otprilike 45 min
  • Nakon hlađenja rolat polahko odmotati
  • Premazati kremom od umućenog vrhnja sa mascarpone sirom i vanilin šećerom.
  • Premazati preko i marmeladu od jagoda
  • Ponovo smotati rolat uz blagi pritisak
  • Rezati po želji i sevirati
Keyword rolat, swiss roll