Go Back
Focaccia bread

Focaccia bread

Dekorisana s ruzmarinom, cherry paradajzom i maslinama.

Ingredients
  

  • 3 šolje brašna (360g)
  • 1 šolja vode (200ml)
  • 1/2 pakovanja kvasca (~5g)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • začini i povrće po želji

Instructions
 

  • Kvasac izmjesati u hladnoj ili mlakoj vodi i ostaviti da se kvasac aktivira ( ~5 min). Potom umijesiti s brasnom u tijesto, dovoljno samo da oblikujete loptu/kuglu. Nakon toga dodati ulje i umijesiti u glatko tijesto. Mijesiti 5 min. Ostaviti u dubokoj posudi i pokriti.
    Mirovanje najmanje 1h ( najbolje 2h)
    Izvaditi tijesto na oblozen pleh i rukama razvuci u zeljeni oblik. Idealno debljine oko 3cm.
    Dekorisati sa zacinima i povrcem po zelji i ostaviti da miruje jos 20tak min.
    Peci u zagrijanoj rerni na 180C 30 min.