Focaccia bread
Dekorisana s ruzmarinom, cherry paradajzom i maslinama.
- 3 šolje brašna (360g)
- 1 šolja vode (200ml)
- 1/2 pakovanja kvasca (~5g)
- 50 ml maslinovog ulja
- začini i povrće po želji
Kvasac izmjesati u hladnoj ili mlakoj vodi i ostaviti da se kvasac aktivira ( ~5 min). Potom umijesiti s brasnom u tijesto, dovoljno samo da oblikujete loptu/kuglu. Nakon toga dodati ulje i umijesiti u glatko tijesto. Mijesiti 5 min. Ostaviti u dubokoj posudi i pokriti.Mirovanje najmanje 1h ( najbolje 2h)Izvaditi tijesto na oblozen pleh i rukama razvuci u zeljeni oblik. Idealno debljine oko 3cm.Dekorisati sa zacinima i povrcem po zelji i ostaviti da miruje jos 20tak min.Peci u zagrijanoj rerni na 180C 30 min.