Go Back

Kolač sa karamelizovanim jabukama

Hajrudin Šišić
Neodoljivi spoj karamele i jabuka
Prep Time 15 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 50 mins
Course Dessert
Servings 4 people

Ingredients
  

  • 1 kg jabuka
  • 300 g brašna tip 550
  • 3 jaja
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 200 g šečera
  • 125 g putera

Instructions
 

  • U dubojok posudi izmješati suhe sastojke sa 100g šečera
  • dodati jaja i razmekšani puter
  • Umijesiti sastojke u glatko tijesto
  • Pokriti tijesto folijom i ostaviti u frižider na 30 min
  • Oguliti jabuke i isjeckati na komadiće
  • Tijesto podijeliti na 2 dijela ( jedan dio manji, za prekrivanje kolača)
  • Tijesto oklagijom izvaljati na debljinu od 1 cm
  • Ostatak šečera staviti u tavu i zagrijati na srenje jakoj temperaturi
  • Kada se šečer istopio i dobio karakterističnu boju
  • Skloniti i dodati komadić putera, miješati dok se ne istopi i sjedini s karamelom.
  • Potom dodati jabuke i izmješati s karamelom, relativno brzo jer se karamela brzo hladi
  • Jabuke prebaciti u kalup s tijestom
  • Dekorisati kolač s manjim dijelom tijesta koji je preostao
  • U zagrijanu rernu na 180 stepeni C 20-25 min
Keyword karamelizovane jabuke, kolač jabuke, kolač sa jabukama