U dubokoj posudi umutiti bjelance sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst šlag
Nakon toga nastaviti mutiti i postepeno ( kašiku po kašiku) dodavati šečer
Mutiti 7-10 minuta, sve dok se šečer ne sjedini s šlagom i pri podizanju mutilice vrhovi šlaga ne padaju
Izvaditi dio šlaga i razmazati između kažiprsta i palca, ako ne osjetite kristale šečera znači da ste spremni za idući korak
Dodati sirće ili ocat i aromu vanilije i špatulom izmješati
Dodati škrob i također špatulom izmješati
Obložiti pleh za pečenje papirom ( ako želite da bude okrugla, nacrtati krug na papiru )
Da bi zadržala oblik u sredini treba imati blago udubljenje ( kao da oblikujete vulkan)
Peći u zagrijanoj rerni na 110 stepeni C 30 min, nakon toga smanjiti temperaturu na 90 stepeni C i peći još 45 min.
Nakon pečenja ostaviti u ugašenoj rerni Pavlovu još 1h, kako bi dozvolili da se postepeno ohladi
Hladnu Pavlovu dekorisati umucenim vrhnjem ili slastičarskom kremom i voćem