Go Back
pavlova-recept-sarajevo

Pavlova torta

Hajrudin Šišić
Vrlo jednostavna torta koja vas ne ostavlja ravnodušnim
Prep Time 25 mins
Cook Time 1 hr 15 mins
Total Time 1 hr 40 mins
Course Dessert
Servings 6 people

Ingredients
  

  • 5 bjelanjaka jaja L veličine
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 mala kašika ocata
  • 1-2 kapljice arome vanilije
  • 1 velika kašika škroba za kolače
  • 200 ml vrhnja za kolače
  • 100 g voća po izboru

Instructions
 

  • U dubokoj posudi umutiti bjelance sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst šlag
  • Nakon toga nastaviti mutiti i postepeno ( kašiku po kašiku) dodavati šečer
  • Mutiti 7-10 minuta, sve dok se šečer ne sjedini s šlagom i pri podizanju mutilice vrhovi šlaga ne padaju
  • Izvaditi dio šlaga i razmazati između kažiprsta i palca, ako ne osjetite kristale šečera znači da ste spremni za idući korak
  • Dodati sirće ili ocat i aromu vanilije i špatulom izmješati
  • Dodati škrob i također špatulom izmješati
  • Obložiti pleh za pečenje papirom ( ako želite da bude okrugla, nacrtati krug na papiru )
  • Da bi zadržala oblik u sredini treba imati blago udubljenje ( kao da oblikujete vulkan)
  • Peći u zagrijanoj rerni na 110 stepeni C 30 min, nakon toga smanjiti temperaturu na 90 stepeni C i peći još 45 min.
  • Nakon pečenja ostaviti u ugašenoj rerni Pavlovu još 1h, kako bi dozvolili da se postepeno ohladi
  • Hladnu Pavlovu dekorisati umucenim vrhnjem ili slastičarskom kremom i voćem
Keyword Pavlova, Pavlova torta