Go Back

Cimet rolnice sa brioche tijestom

Hajrudin Šišić
Mekano mliječno brioche tijesto će standardnim cimet rolnicama dati sasvim novu dimenziju
Prep Time 3 hrs 40 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 4 hrs 10 mins
Course Dessert
Cuisine French
Servings 4 people

Ingredients
  

  • 400 g brašna tip 550
  • 200 ml mlijeka
  • 9 g kvasca
  • 70 g šečera
  • 200 g maslaca
  • 5 jaja
  • 1 velika kašika cimeta

Instructions
 

  • U mlako mlijeko stavite kvasac i 3 velike kašike šečera
  • Izmješajte i ostavite da se kvasac aktivira 10-15 minuta
  • U duboku pusudu stavite polovinu brašna, 4 jajeta i mlijeko s kvascem
  • Mjesiti dok ne dobijete glatku smjesu koja je malo gušća od smjese za palačinke.
  • Smjesu ostavite 30 minuta na toplom mjestu
  • Nakon 30 minuta bi trebali primjetiti mjehuriće zbog kvasca, potom stavljate ostatak brašna
  • Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto
  • Potom komadić po komadić maslaca dodajete i mijesite tijesto dok ne umijesite cijeli maslac
  • Tijesto prekriti u posudi i ostaviti da miruje sat vremena na toplom mjestu.
  • Nakon sat vremena prebaciti tijesto u frižider i ostaviti do 1h
  • Tijesto izvaditi na podlogu na koju ste prethodno stavili malo brašna
  • Razvaljati tijesto oklagijom,bez velikog pritiska, na debljinu od otprilike 1-2 cm
  • Istopiti mali komadic maslaca i izmješati sa šečerom i cimetom
  • Premazati cijelu površinu tijesta
  • Tijesto urolati u štrudlu i rezati na otprilike 4-5 cm debljinu
  • Premazati umucenim jajetom i ostaviti da miruje 30 min
  • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 30 minuta
Keyword brioche tijesto, Cimet rolnice