Go Back

Jabukovača sa orasima

Hajrudin Šišić
Brza i jednostavna verzija klasičnog recepta s jabukama i orasima
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins
Course Dessert, Snack
Servings 6 people

Ingredients
  

  • 500 g svježih jufki jedno pakovanje
  • 1 kg jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 mala kašika cimeta
  • 100-150 g oraha
  • 50 g putera

Za agdu

  • 300 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1-2 kriške limuna

Instructions
 

  • Jabuke oguliti, očistiti i isjeckati na sitne komade
  • Staviti u šerpu s šećerom, puterom, cimetom i malo vode ( 50ml)
  • Kuhati dok jabuke ne omekšaju i voda ispari
  • Uzeti 3 lista jufke i premazati istopljenim puterom
  • Najbliži dio jufke vama ( 4-5 cm) ostaviti prazan, idućih 4-5 cm poredati jabuke
  • Po ostatku jufke posuti mljevene orahe
  • Dio jufke koji je prazan prebaciti preko dijela s jabukama
  • Motati jufke kao štrudlu ili pitu
  • Ponoviti korake dok vam ne nestane jabuka i oraha
  • Premazati jabukovaču puterom
  • Peći na 180 stepeni C 20-25 minuta
  • u međuvremenu pripremiti agdu i preliti po jabukovači
Keyword jabukovača, jabukovača sa orasima