Go Back

Domaći hljeb sa bijelim lukom

Hajrudin Šišić
Recept za domaći hljeb koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Spoj aroma bijelog luka i maslinovog ulja je nevjerovatan
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Resting time 1 hr
Total Time 1 hr 45 mins
Course Breakfast, Snack
Servings 2 people

Ingredients
  

  • 380 g brašna
  • 250 ml vode
  • 1 mala kašika kvasca
  • 1 mala kašika soli
  • 1 mala kašika šećera
  • 1 velika kašika maslinovog ulja

Opcionalno

  • 1 komad mozzarelle

Dodatno

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 2-3 cehna bijelog luka
  • malo peršuna i soli

Instructions
 

  • U mlakoj vodi izmješati kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira
  • U dubokoj posudi izmješati brašno, šećer i sol
  • Sa vodom u kojoj je kvasac i maslinovim uljem umijesiti brašno u glatko tijesto
  • Pokriti posudu i ostaviti da miruje najmanje 1h
  • Izvaditi tijesto na radnu površinu
  • Oblikovati loptu i izrezati na 7 dijelova
  • Svaki dio oblikovati u lopticu
  • Prvu lopticu staviti u sredinu pleha premazanog uljem
  • Ostale loptice okolo
  • Sve loptice premazati maslinovim uljem u koji ste dodali sitno sjeckani bijeli luk i peršun
  • Dodati između lotpica sir
  • Ostaviti da miruje 10 do 15 minuta na toplom
  • Peći 30 minuta na 180 stepeni C
Keyword domaći hljeb, domaći kruh, hljeb sa bijelim lukom