Go Back
Print
Recipe Image
Panna Cotta torta sa kruškama
Hajrudin Šišić
Lagana kremasta torta sa kremom od kruške
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
30
mins
Cook Time
10
mins
Resting time
1
hr
Total Time
1
hr
40
mins
Course
Dessert
Cuisine
French
Servings
8
people
Ingredients
Za biskvit
2
jaja
1
velika kašika
ulja
110
g
pšeničnog brašna
5
g
praška za pecivo
50
g
šećera
Panna Cotta krema
600
g
pirea od kruške
400
ml
vrnja za kreme
10
g
vanilin šećera
10
g
želatine
prstohvat cimeta
Švedska krema
5
g
želatine
100
ml
vrhnje za kreme
50
g
šećera
200
ml
pavlake
Preljev
5
g
želatine
250
ml
vode u kojoj su se kuhale kruške
Instructions
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom
Postepeno dodavati brašno i ulje te prašak za pecivo
Peći biskvit 10 minuta na 180 stepeni C
Panna cotta krema
Skuhati kruške sa cimetom i vanilin šećerom
Izvaditi ih iz vode i ostaviti da se ohlade
Od kruški napraviti pire
Odvojiti polovinu, dodati šećer i kratko ukuhati.
Potom aktivirati želatinu ( pomiješati želatinu sa 30 ml vode i ostaviti da nabubri 5 min)
Izmješati želatinu sa pireom od kruške koji ste kuhali sa šećerom potom dodati i ostatak pirea
Ostaviti da se ohladi
Umutiti vrhnje za kremu i dodati 1 do 2 kašike u pire od kruške
Dodati smjesu pirea i malo kreme u ostatak kreme i dobro izmješati
Preliti kremu preko biskvita i ostaviti u frižider na hlađenje
Švedska krema
Vrhnje sa šećerom kratko ukuhati
dodati aktiviranu želatinu
kratko ohladiti i dodati pavlaku
Preliti preko torte
Preljev
U vodu u kojoj su se kuhale kruške dodati želatinu
hladan preljev preliti preko torte
ostaviti da se ohladi 2 sata
Keyword
pana cotta torta, panna cotta, torta sa kruškama