Go Back

Panna Cotta torta sa kruškama

Hajrudin Šišić
Lagana kremasta torta sa kremom od kruške
Prep Time 30 mins
Cook Time 10 mins
Resting time 1 hr
Total Time 1 hr 40 mins
Course Dessert
Cuisine French
Servings 8 people

Ingredients
  

Za biskvit

  • 2 jaja
  • 1 velika kašika ulja
  • 110 g pšeničnog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 50 g šećera

Panna Cotta krema

  • 600 g pirea od kruške
  • 400 ml vrnja za kreme
  • 10 g vanilin šećera
  • 10 g želatine
  • prstohvat cimeta

Švedska krema

  • 5 g želatine
  • 100 ml vrhnje za kreme
  • 50 g šećera
  • 200 ml pavlake

Preljev

  • 5 g želatine
  • 250 ml vode u kojoj su se kuhale kruške

Instructions
 

  • Pjenasto umutiti jaja sa šećerom
  • Postepeno dodavati brašno i ulje te prašak za pecivo
  • Peći biskvit 10 minuta na 180 stepeni C

Panna cotta krema

  • Skuhati kruške sa cimetom i vanilin šećerom
  • Izvaditi ih iz vode i ostaviti da se ohlade
  • Od kruški napraviti pire
  • Odvojiti polovinu, dodati šećer i kratko ukuhati.
  • Potom aktivirati želatinu ( pomiješati želatinu sa 30 ml vode i ostaviti da nabubri 5 min)
  • Izmješati želatinu sa pireom od kruške koji ste kuhali sa šećerom potom dodati i ostatak pirea
  • Ostaviti da se ohladi
  • Umutiti vrhnje za kremu i dodati 1 do 2 kašike u pire od kruške
  • Dodati smjesu pirea i malo kreme u ostatak kreme i dobro izmješati
  • Preliti kremu preko biskvita i ostaviti u frižider na hlađenje

Švedska krema

  • Vrhnje sa šećerom kratko ukuhati
  • dodati aktiviranu želatinu
  • kratko ohladiti i dodati pavlaku
  • Preliti preko torte

Preljev

  • U vodu u kojoj su se kuhale kruške dodati želatinu
  • hladan preljev preliti preko torte
  • ostaviti da se ohladi 2 sata
Keyword pana cotta torta, panna cotta, torta sa kruškama