Go Back

Lenja pita od jabuka

Hajrudin Šišić
Jednostavni i brzi recept za lenju pitu od jabuka
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Resting time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins
Course Dessert
Servings 6 people

Ingredients
  

Tijesto

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 10 g praška za pecivo jedno pakovanje
  • 200 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 jaja

Punjenje

  • 1 kg jabuka
  • 10 g vanilin šećer jedno pakovanje
  • 1 mala kašika cimeta
  • 60 g šećera

Instructions
 

  • U dubokoj posudi izmješati suhe sastojke
  • Dodati jaja i maslac sobne temperature
  • Umijesiti u glatko tijesto
  • Umotati u foliju i ostaviti u frižider na 20 min
  • Oguliti i izrezati jabuke na sitne komadiće
  • Izmješati jabuke sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom
  • Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela
  • Dio izvaljati i staviti u kalup za kolače
  • Preko staviti jabuke i blago ih utisnuti
  • Preko jabuka staviti drugi dio tijesta, također izvaljan
  • Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 40 minuta.
Keyword lenja pita, lenja pita sa jabukama