Go Back

Sourdough hljeb

Hajrudin Šišić
Recept za sourdough hljeb
Prep Time 20 mins
Cook Time 45 mins
Resting time 16 hrs
Total Time 17 hrs 5 mins
Course Breakfast, Main Course

Ingredients
  

  • 150 g starter kulture kvasca
  • 750 g pšeničnog brašna tip 550
  • 200 g integralnog brašna
  • 650 ml mlake vode
  • 10 g soli

Instructions
 

  • Brašno izmješajte sa vodom, dovoljno da svo brašno obuhvatite vodom
  • Ostaviti do 30 min da miruje
  • Potom dodati starter i sol
  • Mijesiti nekoliko minuta, proširiti starter kroz cijelo tijesto
  • Pokriti i ostaviti da miruje 3-4 sata
  • Unutar tog vremena mirovanja trebate 3 puta razvlačiti tijesto.
  • Svakih 30 min vlažnom rukom povlačiti krajeve tijesta prema sredini, tako da obuhvatite cijeli hljeb
  • Nakon toga izvaditi tijesto i pobrašniti, okrenuti na površinu koju ste pobrašnili
  • Bočne strane tijesta ravučete i savijete prema unutra, isto uraditi i s ostalim stranama
  • Okrenuti hljeb i oblikovati loptu, kuglu
  • Hljeb prebaciti u pobrašnjenu posudu u koju ste prethodno stavili platnenu krpu ( krpu također pobrašniti)
  • Prekriti kesom i ostaviti u frižider preko noći
  • Rernu zagrijati 30 min prije pečenja na 240 stepeni C
  • Potrebno je zagrijati i posudu u kojoj će se peći hljeb. Posuda mora imati poklopac
  • Oprezno staviti hljeb u zagrijanu posudu, poklopiti i peći 20 min
  • Nakon toga skloniti poklopac i peći dodatnih 25 min na 220 stepeni C
Keyword domaći hljeb, sourdough, sourdough hljeb