Go Back

Sarajevski somun

Hajrudin Šišić
Recept za tradicionalne somune
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Resting time 1 hr 30 mins
Course Breakfast, Main Course, Side Dish, Snack
Cuisine Bosanska
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 350 ml vode
  • 5 g kvasca
  • 1 mala kašika soli
  • 1 mala kašika šećera
  • sjemenke ćurekota

Instructions
 

  • U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, izmješati i ostaviti 5-10 min
  • U dubokoj posudi izmješati brašno, sol i vodu
  • Umijesiti glatko tijesto, pokriti i ostaviti da miruje 1h
  • Nakon prvih 30 min mirovanja vlažnim rukama izvlačiti krajeve tijesta i prebacivati ih u sredinu
  • Nakon mirovanja, tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela
  • Od tih dijelova napraviti kuglice
  • kuglice izvaljati na somune otprilike 20cm promjera
  • Svaki somun navlažiti vodom i posuti sjemenkama
  • Poredati na papir za pečenje i ostaviti da miruju dodatnih 20 min
  • Zagrijati rernu na 240 stepeni C i peći somune 8-10 minuta
  • Somune umotati u platnenu krpu 5-10 min dok ne omekšaju
Keyword somun