Go Back

Čokoladna mousse torta

Hajrudin Šišić
Najukusnija čokoladna torta
Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Resting time 2 hrs
Total Time 3 hrs
Course Dessert
Cuisine French
Servings 6 people

Ingredients
  

Za biskvit

  • 50 g pšeničnog brašna malo manje od pola šolje
  • 2 velike kašike kakaa u prahu
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 velika kašika ulja
  • prstohvat soli

Za mousse

  • 300 g tamne čokolade ako pravite troslojnu onda 100g svake
  • 1 velika kašika putera ili maslaca
  • 300 ml vrhnja za kreme
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 velika kašika šećera

Instructions
 

Biskvit

  • Jaja umutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu, otprilike 5 minuta
  • Dodati suhe sastojke i lagano umiješati u smjesu
  • Na kraju dodati ulje i izmješati
  • Preliti smjesu u kalup za torte, samo dno obložiti papirom za pečenje
  • Peći 15 min na 180 stepeni C

Mousse krema

  • Priprema mousse kreme je jednaka za svaku čokoladu,samo ih pripremate odvojeno
  • Istopiti čokoladu sa puterom i prstohvatom soli
  • Odvojiti žumanjke i bjelanjke i umutiti ih odvojeno
  • U žumanjke dodati čokoladu i izmješati
  • Šlag od bjelanjaka podijeliti na tri dijela i dodavati dio po dio u čokoladu
  • Miješati špatulom svaki dio
  • Umutiti kremu od vrhnja i na isti način dodati u mousse, špatulom miješati
  • Premazati mousse kremom biskvit i ostaviti 2h u frižider
Keyword čokoladna mousse, cokoladna torta