Čokoladna mousse torta
Hajrudin Šišić
Najukusnija čokoladna torta
Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Resting time 2 hrs
Total Time 3 hrs
Course Dessert
Cuisine French
Za biskvit
- 50 g pšeničnog brašna malo manje od pola šolje
- 2 velike kašike kakaa u prahu
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1 velika kašika ulja
- prstohvat soli
Za mousse
- 300 g tamne čokolade ako pravite troslojnu onda 100g svake
- 1 velika kašika putera ili maslaca
- 300 ml vrhnja za kreme
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 1 velika kašika šećera
Biskvit
Jaja umutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu, otprilike 5 minuta
Dodati suhe sastojke i lagano umiješati u smjesu
Na kraju dodati ulje i izmješati
Preliti smjesu u kalup za torte, samo dno obložiti papirom za pečenje
Peći 15 min na 180 stepeni C
Mousse krema
Priprema mousse kreme je jednaka za svaku čokoladu,samo ih pripremate odvojeno
Istopiti čokoladu sa puterom i prstohvatom soli
Odvojiti žumanjke i bjelanjke i umutiti ih odvojeno
U žumanjke dodati čokoladu i izmješati
Šlag od bjelanjaka podijeliti na tri dijela i dodavati dio po dio u čokoladu
Miješati špatulom svaki dio
Umutiti kremu od vrhnja i na isti način dodati u mousse, špatulom miješati
Premazati mousse kremom biskvit i ostaviti 2h u frižider
Keyword čokoladna mousse, cokoladna torta