Go Back

Baklava sa lješnjacima

Hajrudin Šišić
Malo drugačija baklava
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course Dessert
Cuisine Bosanska

Ingredients
  

Za baklavu

  • 400 g jufke
  • 500 g lješnjaka ili oraha
  • 125 g putera

Za agdu

  • 800 ml vode
  • 300 g šećera
  • 1-2 kriške limuna

Instructions
 

  • Istopiti puter i premazati tepsiju/ kalup
  • U tepsiju/ kalup staviti 2 lista jufke i premazati ih istopljenim puterom
  • Staviti preko jufke 2-3 velike kašike mljevenih lješnjaka ili oraha
  • ravnomjerno raspodijeliti preko cijele jufke
  • Staviti sljedeći list jufke i ponoviti korak
  • Ponavljati korake dok ne dodjete do 24 lista jufke
  • POsljednju jufku samo premazati istopljenim puterom
  • Izrezati baklavu na tradicionalni oblik
  • Peći na 150 stepeni C 45 min

Priprema agde

  • Skuhati vodu šećer i limun
  • Kuhati otprilike 15 minuta, dok ne primjetite da je voda postala malo gušća
  • Baklavu preliti odmah nakon pečenja
  • Ostaviti da se baklava ohladi
Keyword baklava